मनसुनका सुपर फुड : के खाने, के नखाने ? - www.nepaliheadline.com
नयाँदिल्ली- मुसलधारे वर्षाले गर्मीबाट राहत दिन सक्छ। तर, यो मौसममा धेरै रोगहरू पनि सँगसँगै आउँछन्। हावामा बढेको आर्द्रता र तापक्रममा उतारचढावका कारण यस समयमा भाइरल ज्वरो, चिसो, पेट दुख्ने, खानामा विषाक्तताजस्ता समस्या सामान्यजस्तै हुन्छन्। यसको वास्तविक कारण मानव शरीरमा कमजोर रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता हो। यदि समयमै खानामा ध्यान दिइएन भने सानो संक्रमण पनि ठूलो समस्या बन्न सक्छ। त्यसैले, यो मौसममा तपाईंले त्यस्तो चीज खानु महत्त्वपूर्ण छ, जुन प्राकृतिक र पचाउन सजिलो हुन्छ अनि शरीरको रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता बलियो बनाउँछ। मनसुनमा तापक्रम घट्ने र बढ्दो आर्द्रताका कारण शरीरको मेटाबोलिजम सुस्त हुन्छ। अर्थात्, खाना पचाउने गति घट्छ। फलस्वरूप, शरीरलाई चाहिनेजति ऊर्जा मिल्दैन। त्यसबाट थकान, भारीपन, ग्यास, अपच र भोक नलाग्नेजस्ता समस्याहरू निम्तिन्छन्। कमजोर मेटाबोलिजमको सीधा असर प्रतिरक्षा प्रणालीमा पर्छ, जसकारण शरीर चाँडै संक्रमणले घेरिन सक्छ। साथै, यस मौसममा ब्याक्टेरिया र भाइरसहरू द्रुत गतिमा बढ्छन्, जसले सजिलै संक्रमण फैलाउँछन्। प्रतिरक्षा प्रणाली कमजोर हुँदा थोरै लापरवाहीले पनि चिसो, ज्वरो, खोकी, घाँटी दुख्ने वा छालाको एलर्जीजस्ता समस्याहरू चाँडै देखा पर्छन्। त्यसैले, मनसुनमा रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता बढाउन केही फलफूल, तरकारी, अन्न, दाल र बदामहरूको सेवन उपयुक्त हुन्छ। तिनीहरूमा आवश्यक भिटामिन, खनिज, एन्टिअक्सिडेन्ट र फाइबर हुन्छ। यसले शरीरलाई भित्रबाट शक्ति दिन्छ र रोगहरूसँग लड्ने क्षमता बढाउँछ। दैनिक आहारमा समावेश गर्नाले पाचन राम्रो मात्र हुँदैन, मौसम परिवर्तनका कारण हुने चिसो, ज्वरो र पेटको समस्याबाट पनि बचाउँछ। अम्बा, मेवा, जामुन, स्याउ र आँपले मनसुनमा शरीर स्वस्थ राख्न मद्दत गर्छन्। यस्तै, लौका र मकैको सेवन पनि उपयुक्त हुन्छ। ओट्स, मुङ र चनाको दालले पनि रोग प्रतिरोधात्मक क्षमता बढाउन मद्दत गर्छन्। बदाम, ओखर, फर्सीका दाना, आलस पनि यस मौसमका सुपर फुड हुन्। तर, सडक किनारमा बिक्रीमा राखिएका तारेका खानेकुरा, मुला जुस, चाट र पानीपुरी, खुलामा राखिएका फलफूल, बासी खानेकुरा, अति मसला प्रयोग गरिएका खानेकुरा, खुलामा बिक्रीमा राखिएका नन-भेज र फ्रोजन र अल्ट्रा प्रोसेस्ड फुड हानीकारक हुन सक्छन्। भास्कर डट कमबाट